Adite logo

Spar data, spar penger. Her er 6 konkrete tips.

 

Først og fremst kan det være lurt å logge inn på din leverandør sin nettside eller app for å se hvor mye data du bruker i snitt hver måned. Med data rollover vil du uansett kunne benytte alt av data du betaler for, så du har noe å falle tilbake på. Disse tipsene tar verken mye tid eller er spesielt vanskelig å venne seg til. Spesielt nyttig kan det være på en utenlandstur.

1. Slå av bakgrunnsdata

Nei, det er ikke sånn at vi kun bruker data når vi kun er inne i appen. Slik slår du av bakgrunnsdata:

 


Android:
  Innstillinger --> Databruk --> Trykk på de tre strekene øverst i høyre hjørne på skjermen --> Begrens bakgrunnsdata 

 


Apple:
Innstillinger --> Generelt --> Bakgrunnsoppdatering --> Trekk bryteren øverst til "av"

 

 


Windows:
Innstillinger --> Datasensor --> Begrens bakgrunnsdata --> Trekk bryteren til "av"

 

2. Bruk wifi der det er mulig - spesielt til nedlastinger

Du har nok stort sett tilgang til wifi enten hjemme, på jobb, eller på skole. Selv på mange offentlige plasser er det velfungerende internettkobling. På enkelte steder krever det at du oppgir litt informasjon om deg selv. Riktignok vil det sjeldent påvirke noe annet enn annonsene som dukker opp i en allerede masete Facebook feed.

Ikke bare er det utrolig lett å laste ned spillelister i for eksempel Spotify eller de fleste podcast apper, har du for eksempel behov for kart er det også noe du kan laste ned på forhånd i Google Maps. Søker du opp et bestemt område vil du kunne lagre det på telefonen og ha det lett tilgjengelig ved en senere anledning.

 

3. Slå av automatisk synkronisering av bilder

Det er ganske selvsagt at bilder som automatisk synkroniseres til Google Foto, Dropbox, eller andre skytjenester krever data. Tar du mange bilder kan dette også utgjøre en betydelig forskjell. Hvordan du endrer på disse innstillingene avhenger av hvilken tjeneste du benytter deg av. Stort sett vil det være så lett som å åpne appen som synkroniserer bilder, gå til innstillinger og velge alternativet som heter «sikkerhetskopiering og synkronisering» eller lignende.

Noen apper vil også vise en pop-up første gang du åpner appen, der du får spørsmålet om å synkronisere bilder automatisk.

 

4. Sjekk hvilke apper som bruker mest mobidata

Dette er stort sett enkelt å få en oversikt over. Dersom du går inn på innstillinger, og videre inn på mobildata bør du kunne navigere deg frem til en oversikt over mobildatabruk (avhengig av hvilket operativsystem du har). På Android går du til Instillinger -> Nettverk og Internett -> Databruk -> Mobildatabruk.  

Her vil du også kunne se hvor mye data de ulike appene bruker, og gjerne er det en eller to apper som virkelig spiser opp.

 

5. Valg av nettleser

Enkelte nettlesere vil kunne komprimere data og gi deg innholdet mye kjappere, selv ved en ustabil internettilkobling. Dette kan for mange være en spesielt god idé dersom du reiser utenlands.

Opera Mini er har er nok «go-to» nettleseren når det kommer til datakomprimering. Den tilbyr også mange ulike modifikasjoner for å spare mer data, som for eksempel bildekvalitet. Dette er jo også ulempen med å bruke en slik nettleser, at brukeropplevelsen kan bli noe redusert.
UC Browser er en annen nettleser, kun kompatibel med Android riktignok. Denne vil blant annet laste inn sider den tror du vil besøke på forhånd, for å unngå redusert hastighet.
Yandex Browser, Apus Browser og Dolphin Browser kan også være verdt å sjekke ut.

 

6. Oppdater apper kun via wifi

Du går nok ikke glipp av veldig mye ved å utsette en oppdatering en time eller to. Samtidig kan du spare både mobildata og batteri ved å vente til du får wifi-tilgang. Dette vil du enkelt kunne gjøre i enten Google Play Store eller i innstillingene på iPhone.

For Android er navigering til innstillingene identisk i Google Play, Maps, Foto, Drive eller hvilke som helst annen app fra Google. Samme prosedyre gjelder her; trykk på de tre strekene øverst i venstre hjørne i Play Store appen og velg innstillinger, her finner du alternativet om å kun oppdatere via wifi.

Er du trofast til iPhone vil du kunne gå direkte inn på innstillingene og scrolle ned til iTunes & App Store. Her vil du også finne samme alternativ.

 

 

Adite finner de beste telekomløsningene for bedrifter. Om det er interessant for din bedrift å spare tid og penger, klikk deg gjerne inn her.

Hva er viktig å ta hensyn til før du inngår en ny telekomavtale? Les vårt innlegg her, vi kan bransjen.

Kontakt oss